Descripció

 

Cada primavera, amb l’arribada del bon temps i la calor, els gnoms i les fades, surten del seu món màgic per fer-nos una visita. Cada any venen amb un propòsit per tal d’ajudar-nos a cuidar del nostre planeta.

Aquest any ens volen ajudar a reutilitzar tot allò que fem servir al nostre dia a dia i donar una segona oportunitat als objectes més senzills. Per això, durant uns dies els gnoms i fades apareixeran a les nostres escoles i ens deixaran unes pistes per trobar els objectes que han repartit per l’escola.

Per cercar aquests objectes, formarem grups de 4-5 persones, per tal de que es puguin ajudar entre elles i sigui més divertit. Hi ha moltes maneres d’agrupar; una pot ser que  l’animadora colpeixi un triangle de música i les alumnes s’agrupin de diferents maneres i que ho hagin de fer amb  una ràpida successió. Per exemple, Tolon, grups de tres. Tolon, grups de tres + 1. Tolon, formar un grup de cinc en el que tots portin alguna peça de roba del mateix color.

Diferents pistes portaran als grups a realitzar tres proves amb l’objectiu d’aconseguir els objectes que caldrà donar-los una nova utilitat, de forma consensuada. A cada prova  hi haurà un rètol que explica les regles i instruccions de les activitats que els ajudarà  a entendre i avaluar la prova per saber si s’ha superat.

Després posaran en comú aquestes noves utilitats en una assemblea amb la resta de companys i companyes.

PROVA 1:  Agafa la papereta

Hi haurà 3 bols amb diferents paperetes:

  • En el primer bol, les paperetes inclouran accions, per exemple: jugar a bàdminton, menjar en un restaurant, escalar una muntanya, etc.
  • En segon bol, les paperetes inclouran personatges o un tipus de col·lectiu en concret, per exemple: una científica, un cuiner, una metgessa, un ballarí, etc.
  • En el tercer bol, les paperetes inclouran tipus d’interpretacions i/o emocions, per exemple: mímica, òpera, drama, acció, eufòria, alegria, etc.

L’objectiu dels participants consisteix en crear una escena, en 1-2 minuts, d’Improshow (espectacle d’improvisació), amb els diferents ítems aleatoris que els hi hagin aparegut en cada papereta.

 

PROVA 2:  Figures en grup

Totes les persones han de construir amb els seus cossos tres figures diferents (animals o coses) tenint en compte que tots els participants han d’estar en contacte quan formen la figura. Per exemple: un elefant, una lletra o una flor.

PROVA 3: Expressar emocions amb les parts del cos

A cada grup se li donarà un paper amb una emoció escrita i cada membre del grup l’haurà d’expressar amb una part del cos diferent de la dels altres (pot ser la cara, les mans, els peus, les cames,….) Tindran un minut per organitzar-se i posar-se d’acord sobre què farà cadascun i de quina forma ho duran a terme.

Un cop finalitzades les proves, s’organitzaran assemblees de grup amb l’objectiu de:

  • Conscienciar en la importància que té el compromís individual i col·lectiu per superar les proves.
  • Definir la segona utilitat dels objectes trobats.
  • Treballar i millorar l’expressió corporal
  • Conscienciar de la preservació i cura del planeta.
  • Fomentar la creativitat i la innovació en els nostres alumnes.

 

Recomanacions per a la inclusió

 

La persona facilitadora de joc ha de conèixer a fons les capacitats dels infants per tal que pugui expressar-se amb el joc compartit amb les seves companyes i, d’aquesta manera:

  • millorar la percepció,
  • facilitar el moviment, per aconseguir la comunicació
  • propiciar la socialització

En as de ser necessari disposarem de matèria de suport per als nens i nenes que ho puguin sol·licitar així com del suport per part dels professors per tirar endavant amb les proves.

Material

 

Objectes reciclables: rotllo de cartró (paper de cuina/ vàter), ampolla de plàstic de qualsevol tipus, alguna peça de roba vella, taps de plàstic o de suro, càpsules de cafè. Safates de suro, iogurts, cartró de suc i llet, xarxes de les taronges, etc. Per les proves seran necessaris bols i paper.


Altres activitats

PUJAR