Jocs motrius

Es recomana incorporar les adaptacions necessàries per garantir que el joc pugui ser realitzat per tots els participants. Les modificacions també poden sorgir dels mateixos participants abans, durant i després de realitzar l’activitat, ja que ells, com a veritables protagonistes del procés d’ensenyament-aprenentatge, poden avaluar les diferents alternatives consensuades en relació a les adaptacions. Es recomana que els alumnes s’autoavaluïn.

Adaptar el joc, dins de les seves possibilitats i estrictament el que sigui necessari per a que tots els alumnes puguin esforçar-se per aconseguir l’objectiu del joc, és fonamental. Les propostes no hauran de ser ni molt fàcils ni impossibles. Els jocs han de mantenir la incertesa, l’emoció, trets d’aventura i de màgia.

A continuació es proposa uns exemples de variacions per a la inclusió de l’infant amb discapacitat.

Dofins de colors Institut Guttmann consejo juego motriz

Quan és perseguit

Quan el nen amb discapacitat és perseguit se li poden donar més “vides”, de manera que hagi de ser tocat pel perseguidor dues vegades per a considerar-se enxampat. També es poden establir “cases o refugis” (zones de l’espai de joc on no poden tocar-lo).

Quan una persona ha estat enxampada adquireix el rol d’agafar amb l’altre equip. És un joc infinit, que no acaba mai i que permet la participació de tothom.

Quan persegueix

L’infant amb discapacitat, per enxampar algú, dirà el nom del seu company quan es trobi a una distància d’un metre. Aquesta distància es podrà variar en funció de la velocitat del desplaçament de l’Infant.

En funció de les característiques de l’infant es podrà optar també per reduir l’espai de joc.

Quan s’hagi d’utilitzar una pilota per tocar, se’n buscarà una de material tou.

Dofins de colors Institut Guttmann consejo juego motriz
Dofins de colors Institut Guttmann consejo juego motriz

En els jocs preesportius

S’ha de buscar la màxima participació de tot l’alumnat. Per aconseguir-ho introduirem normes com que en els jocs de pilotes els companys mantinguin una distància respecte al nen o nena amb discapacitat. La pilota no es podrà treure de les mans de l’adversari i no serà vàlid repetir passada al company que ha passat la pilota. Tothom ha de tocar la pilota abans de poder fer punt (o com a mínim 4 jugadors).

Qui anota un punt no ho pot tornar a fer fins que tres dels seus companys també ho facin. Es poden distribuir zones de seguretat o cadires perquè els infants amb crosses o caminadors puguin participar de l’acció atacant.

A l’hora de minimitzar el resultat es pot:

  • Jugar a empatar.
  • Qui fa un punt canvia d’equip
  • Fer tres equips i jugar dos contra un i a cada punt es canvia un dels equips.