Activitat recomanada

Joc motriu

Per: Blanquerna-Universitat Ramon Llull

Etiquetes


Descripció

Tenim 5 caselles distribuïdes per la sala amb 5 reptes desafiants que haureu de superar en grups petits i heterogenis. Si aconseguiu els 5 reptes, us espera un joc molt divertit com a premi!

Però abans de començar us proposem un repte a tot el grup!!

Repte: ALFABET EN SILENCI. Us heu d’ordenar en fila segons l’ordre alfabètic dels vostres noms.

Regles:

  • Haureu de mantenir una distància d’1’5 metres entre participant i participant.
  • Si un participant coincideix amb un altre company  amb la mateixa lletra del  nom, no us preocupeu, cap problema, aleshores  haureu de buscar l’ordre pel vostre cognom
  • No es pot parlar. Heu d’utilitzar l’expressió corporal.

Si ho heu aconseguit i us agrada el món de l’expressió corporal, us proposem un altre repte:

Sou capaços d’ordenar-vos  pel mes de naixement? En aquest cas, si coincidiu en el mes amb un altre company haureu d’endevinar el dia del mes i continuar amb l’ordre.

I ara, comencem amb els reptes de les CASELLES:

CASELLA Nº 1: Endevina l’emoció

Material: 6 Imatges d’emocions

Aquesta primera casella està relacionada  amb  la mímica. El gran grup es divideix en subgrups de 6 persones. Una vegada fet aquesta divisió, un membre del grup haurà d’escollir una imatge (hi ha 6 imatges, una per jugador) perquè un altre membre del grup la interpreti utilitzant la mímica. Els altres membres  del grup hauran d’endevinar quina emoció representa la imatge.  Tots els membres  han de passar pels diferents rols.

Exemples d’imatge D’EMOCIONS.

  • POR
  • TRISTESA
  • ALEGRIA
  • SORPRESA
  • FÀSTIC
  • ENVEJA

CASELLA Nº 2: Què no caiguin  els globus!

Material: globus de diferents colors

Abans d’explicar-vos el repte haureu de realitzar algunes proves amb globus i així serà més fàcil que l’aconseguiu superar.

Començarem amb la familiarització dels globus  amb una activitat en parelles. Us passareu un globus entre els dos . Compte!! Què no caigui pel terra!! Ara poseu-vos en grups de tres i seguiu fent tocs, quan ho domineu, ja us podeu desplaçar per l’espai.

Tot seguit us posarem un llistat de normes perquè sigui més emocionant

Anar afegint les normes a mesura que passa el joc:

  1. No podeu tocar el globus amb la mà.
  2. No podeu tocar el globus amb les cames.
  3. Si ha tocat el globus un noi, ara no el pot tocar un altre noi. L’ha de tocar una noia.Tots han de tocar el globus abans de finalitzar un recorregut establert.
  4. Una mateixa persona no pot tocar dos cops el globuS.
  5. No pot tocar el globus una persona que té la samarreta del mateix color que l’últim que l’ha tocat.

I ara que ja esteu familiaritzats amb els globus i sou uns especialistes de la matèria. Us proposem el repte:

Els participants teniu el repte de transportar un globus colpejant-lo de costat a costat de la sala sense que toqui el  terra i tots els membres del grup l’han  d’haver colpejat com a mínim una vegada. Si no es compleix alguna d’aquestes consignes, s’ha de tornar a començar. Quan ho aconseguiu, s’introdueix un altre globus i es torna a repetir  l’activitat, però ara amb dos globus. Posteriorment, amb tres, amb quatre i així successivament.

També podeu afegir alguna regla que hem dit abans.

CASELLA Nº 3: Camí a cegues

Material Una taula, recipients amb diferents olors, escriptura Braille, cons, un mòbil, 5 objectes diferents, bena pels ulls (tants com infants hi hagi)

Es tracta de fer un petit circuit amb obstacles i “perills” que, per parelles, haureu d’aconseguir arribar a l’altre costat (delimitat per cons), però no serà tan fàcil, ja que un de la parella anirà amb els ulls embenats i l’altre l’haurà de guiar. En el transcurs del circuit us trobareu diferents zones per desenvolupar els vostres sentits.

  • Zona de lectura: En aquest lloc els participants us trobareu diferents fulls a on hi ha escriptura Braille. Els participants sense veure i a través del tacte, comprovareu diferents paraules amb el sistema Braille per a persones amb discapacitat visual, però només amb el sentit del tacte.
  • Zona d’olors: En diferents recipients hi ha líquids i espècies amb olors sorprenents que sense veure res, haureu d’endevinar.
  • Zona dels sons. En aquest lloc sentireu diferents sons i haureu de descriure que són i a on són. Exemples:
  • La mar
  • Un bosc
  • Persones de diferents edats parlant
  • Animals
  • Un tren, un avió…
  • Instruments musicals
  • Zona d’endevina l’objecte. En una taula hi haurà diferents objectes de diferents textures, mesures i grossors. Has de dir de quin objecte es tracta. I recorda, en cap moment pots veure res.

La intensió d’aquesta proposta és que tots vosaltres pugueu  experimentar el dia a dia d’una persona invident. Com fa les coses, amb quins problemes es troba… i fer-vos conscients dels reptes d’una persona amb diversitat.

CASELLA Nº 4: El cuc de les emocions

Material: Una tela gran cosida pels dos extrems

Abans de començar aquest repte, farem una introducció posant en context el que passarà a continuació.

És  la història d’un cuc que vivia sota terra i que un dia, com es va quedar sense menjar, va haver de sortir a la superfície per aconseguir aliments per a tota la família. Això sí, va haver de superar molts obstacles. A partir d’aquesta història, volem que us poseu en la pell del cuc (de fet, us posareu dins la cinta, que simularà el cuc) i experimentareu com es devia sentir el cuc, fent aquest exercici d’empatia.

El repte és el següent:

Tots els membres us col·loqueu en fila dins de la cinta, fent que aquesta passi per sobre els vostres caps i per sota dels vostres peus. Haureu d’agafar-vos de la part superior de la cinta i anar avançant tots junts, superant tots els obstacles del circuit fins a arribar a la meta. El primer de la fila és el que s’encarregarà de marcar la direcció que ha de seguir el cuc, manipulant la cinta. A més, pel camí trobareu un seguit de peces de trencaclosques escampades per terra. Entre tots ells, hauran de comunicar-se i posar-se d’acord per agafar-les totes i seguir el camí correcte sense que caigui cap.

Normes

Tots  els membres que formeu el cuc heu de ser capaços de creuar el circuit de cons sense tocar-ne cap i sense que el cuc es trenqui ni cap persona surti de la cinta, a la vegada que agafen totes les peces del trencaclosques. Un cop hagueu arribat a la meta i tingueu totes les peces del trencaclosques, l’haureu de muntar.  El  trencaclosques estarà estretament relacionat amb la història que hem explicat abans de començar l’activitat i amb l’emoció que treballem: l’empatia. D’aquesta manera, donarem peu a que els infants pensin i es plantegin la importància de posar-se en la pell dels altres.

CASELLA 5: Interpreta la música amb el cos

Material. Un mòbil

Tots  els participants us heu de desplaçar per l’espai de deu maneres diferents. Compte!!! No miris com ho fa el teu company per fer el mateix que ell, Intenteu ser creatius.

Ara escoltareu una primera cançó que estimula una emoció fàcil de reconèixer-la  i coneguda com és la Felicitat, seguidament escoltareu una cançó  relacionada  amb una emoció més desagradable com  és la Tristesa. Més endavant escoltareu dues cançons que transmetin gresca i diversió.  Tot seguit, sense parar, heu de posar una cançó que ens provoqui Llibertat, i finalment, una que us transportarà a la vostra infantesa. No obstant això, nosaltres pensem que les cançons us portaran a sentir aquestes emocions, però sou vosaltres que ens explicareu que heu sentit a l’escoltar les cançons, nosaltres simplement hem fet suposicions, però,  després, segur que vosaltres interpretareu cada cançó d’una manera o altra.

Quan escolteu les cançons de diferents estils.  Haureu de ballar i moure -us  interpretant l’emoció que us   hi transmet la cançó. Poden ballar, moure’s per l’espai establert, corre, arrastrar-vos pel terra, saltar…

Les cançons escollides són:

  1. Happy-Pharrell Williams
  2. Someone You Loved- Lewis Capaldi
  3. I want to Break Free- Queen .
  4. Joan Petit- Jordi Tonietti
  5. Bailando-Nil Moliner

I ara, ja per acabar, si heu aconseguit passar tots els reptes. Aquí teniu la vostra recompensa. Podeu jugar tots aquest esport que us presentem a continuació

JUGUEM AMB UN ESPORT D’EQUIP

Material: bosses de plàstic, globus i cinta adhesiva

Primer de tot fabricarem una pilota amb les nostres mans. Només necessitem un globus que l’inflarem  i l’embolicarem amb bosses de plàstic  i finalment li posarem per sobre un precinte  perquè quedi una pilota ben rodona. I apa!!!!  JA TENIM LA PILOTA. I L’HEU FET AMB LES VOSTRES PRÒPIES MANS

I ara ja podem començar el partit. Es comença com qualsevol esport d’equip, amb opositors i col·laboradors  per jugar. No obstant això, cada tres minuts, canviarem alguna regla. Aquestes regles estan escrites en petits paperets. Cada tres minuts anirà un participant a la banda a on estan aquestes regles, la llegirà a tots els participants i la utilitzareu per continuar jugant.

Tot seguit us expliquen com es juga.

Un equip haurà de marcar un gol a una porteria amb la pilota que heu fet, l’altre equip ha d’evitar que ho feu i a l’inrevés. Els jugadors no us podreu desplaçar per l’espai del terreny de joc amb la pilota en possessió encara que la boteu. Fàcil, no?

Però, sobretot no us oblideu, quan passin tres minuts, un jugador agafarà un paperet, llegirà la nova regla  a tot el grup i la utilitzareu. I no us preocupeu, hi ha regles per a tothom. Al final tots els participants haureu d’haver llegit una regla.

Les regles són les següents

  • Qui anota, canvia. Cada jugador que anota un punt, canvia d’equip,
  • Tanteig per atzar, quan un equip anota, es llança un dau i s’apunta tants punts com marqui aquest
  • Afavorir qui va perdent . Les anotacions d’un equip quan va perdent  val més  punts que quan van guanyant
  • Dificultat compensatòria. Es dificulta l’acció dels jugadors que ja han anotat, com per exemple passar, botar o llançar la pilota amb el peu o la mà dominant
  • Més mòbils. Introduir més pilotes en el joc per a permetre més participació de tots els jugadors
  • Tots marquen. Quan un jugador anota un punt, no pot intentar-ho fins que tots seus companys no hagin anotat també un punt
  • Tots puntuen. Per aconseguir que la puntuació d’un equip sigui vàlida, tots els seus components han d’haver anotat.
  • Tothom la toca. Abans de llançar a porteria tot l’equip ha de tocar la pilota.
  • Jugar a empatar. Un equip començar amb 15 i l’altre amb 5. L’equip que té els 15 si fa una cistella no pot sumar més d’aquest número, en canvi el de 5 si fa una cistella suma un punt més i resta un punt el de 15…
  • No marquem seguit. Qui fa un gol no ho pot tornar a fer fins que tres dels seus companys també ho facin…

 

 

 

Recomanacions per a la inclusió

Al·lèrgies. Pels infants que són al·lèrgics als globus de làtex.

Hi ha globus  que no contenen làtex, fets sense làtex amb poliamida, són resistents, de bona qualitat i no exploten tant sovint. Es poden inflar amb heli o amb aire. Aquesta és l’adreça on podeu trobar-ne: https://1globo2globos3globos.es/globos-sin-latex/

Haurem de tenir sempre present que totes les activitats perquè siguin inclusives hauran d’incloure materials amb diferents textures, mesures, alçades, pesos, etc. per  a la participació de totes les persones.

Així mateix, sempre estarà present quan calgui l’Adaptació de la tasca: S’entén per adaptació de la tasca quan al joc s’introdueix 1 variant perquè la persona amb discapacitat pugui participar de manera activa i efectiva. Exemples: “Tenir diverses vides” (Si el jugador és tocat per algun company, no es considerarà atrapat fins que el toquin de nou o tenir diverses zones on no pot ser tocat, etc.)

 

 

Material

Bosses de plàstic, globus i cinta adhesiva

Un mòbil

Una tela gran cosida pels dos extrems

Una taula, recipients amb diferents olors, escriptura Braille, cons, un mòbil, 5 objectes diferents, bena pels ulls (tants com infants hi hagi)

globus de diferents colors

6 Imatges d’emocions


Altres activitats

PUJAR